Održana završna konferencija Strateškog projekta za podršku inicijativa klastera konkurentnosti

Dana 27. rujna 2021. godine održana je završna konferencija „Strateškog projekta za podršku inicijativa klastera konkurentnosti“ kojeg od 2016. provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Vrijednost projekta je 67.494.068,00 HRK, od čega je 57.369.957,80 HRK sufinancirano iz EU fondova.

Pozdravni govor održali su; Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te dr. sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Gđa. Mikuš Žigman istaknula je kako su u okviru projekta provedene inicijative klastera konkrentnosti u svrhu jačanja njihove konkurentnosti. Inicijative se odnose prvenstveno na izrađene analize pozicije klastera u globalnim lancima vrijednosti, definiranje niša i tržišta za strana ulaganja, izradu izvoznih strategija, provedbu akcijskih planova i pilot projekata. Poduzeća su kroz projekt ostvarila nefinancijsku podršku kroz razvoj pametnih vještina u vezi s globalnim lancima vrijednosti te sudjelovala u aktivnostima internacionalizacije u vidu sajmova, outreach misija i trgovačkih posjeta.

Prezentaciju rezultata projekta i provedbe akcijskih planova održao je Robert Blažinović, načelnik Sektora za industrijsku politiku. Potom je uslijedila panel rasprava na temu „Poremećaji u dobavnim lancima vrijednosti i utjecaj na gospodarske tokove u Republici Hrvatskoj“. Na panelu su sudjelovali prof. dr. sc. Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Hrvoje Kekez, predsjednik uprave Đuro Đaković Grupe d.d., Marijan Nöthig, generalni direktor Ferro-Preis d.o.o. te Zdravko Jelčić, predsjednik uprave Spin Valis d.o.o.

KONTAKTI

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

tel.: 01/ 6106 111

www.mingo.hr

Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Centar za industrijski razvoj (CIRAZ)

Nova cesta 7
10 000 Zagreb

tel.: 01/ 207 80 01

www.ciraz.hr

                                       Izrada materijala sufinancirana je sredstvima Tehničke pomoći iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sva prava pridržana. | Uvjeti korištenja