Završna konferencija projekta Strateški projekt za podršku inicijativa klastera konkurentnosti

PDF

U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pozivamo Vas da nam se pridružite na završnoj konferenciji projekta „Strateški projekt za podršku inicijativa klastera konkurentnosti“. Projekt od 2016. godine provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom kao partnerom na projektu.

Na temelju utvrđenih globalnih trendova, snaga i potencijala u hrvatskom poslovnom i istraživačko-razvojnom sektoru te u skladu s glavnim kriterijima Strategije pametne specijalizacije u Republici Hrvatskoj, odabrano je pet tematskih prioritetnih područja, unutar kojih je obuhvaćeno 13 podtematskih prioritetnih područja, za koja je procijenjeno da mogu ostvariti najveću dodanu vrijednost te pridonijeti povećanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Odabrana tematska prioritetna područja su: Zdravlje i kvaliteta života, Energija i održivi okoliš, Promet i mobilnost, Sigurnost, Hrana i bio ekonomija.

Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i predstavlja svojevrsni instrument provedbe Strategije pametne specijalizacije, a sve s ciljem povećanja konkurentnosti i specijalizacije gospodarstva Republike Hrvatske u skladu s njegovom transformacijom i strukturnim promjenama vezanim za pojedina definirana tematska i podtematska područja.

U prvoj fazi Projekta uspostavljen je strateški okvir za klaster inicijative uz savjetodavnu pomoć Svjetske banke putem sklopljenog RAS sporazuma. Tako je u suradnji sa Svjetskom bankom, Hrvatskom gospodarskom komorom te predstavnicima privatnog, javnog i znanstvenog sektora učinjeno sljedeće: (1)             identificirano 13 globalnih lanaca vrijednosti koji predstavljaju priliku za specijalizaciju i privlačenje investicija u Republici Hrvatskoj, (2) izrađena strateška segmentacija za svaku od 13 industrija te (3) izrađeni akcijski planovi koji poslovni sektor usmjeravaju prema globalno konkurentnijim i profitabilnijim segmentima poslovanja.

Zatim je uslijedila druga faza Projekta, provedba klaster inicijativa, te su u suradnji s vanjskim stručnjacima provedeni sljedeći akcijski planovi: (1) Akcijski plan za jačanje pozicije Republike Hrvatske u globalnim lancima vrijednosti, (2) Akcijski plan za jačanje pozicije Republike Hrvatske kao povoljne investicijske destinacije za privlačenje investicija u visoko-tehnološke sektore i industrije u nastajanju, (3) Akcijski plan za poticanje izvoza i ciljane promidžbene aktivnosti te (4) Akcijski plan za teritorijalno brendiranje i brendiranje proizvoda.

U preostalim fazama Projekta ostvareni su ciljevi vezani uz provedbu aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta u skladu s odredbama Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ostvareni su glavni ciljevi i pokazatelji Projekta sukladno Ugovoru:

  • minimalno 15 provedenih inicijativa klastera konkurentnosti,
  • 181 poduzeće primilo nefinancijsku potporu,
  • 29 poduzeća/udruženja sudjelovalo u inicijativama internacionalizacije (sajmovi, izložbe, trgovački posjeti),
  • identificirano 13 potencijalnih novih brendova u podtematskim prioritetnim područjima.

Bilo bi nam zadovoljstvo i čast da svojim sudjelovanjem uveličate završnu konferenciju Projekta koja će se održati

  1. rujna 2021. godine, s početkom u 11:00 sati

u hotelu International u Zagrebu, Miramarska cesta 24

Potvrdu o sudjelovanju molimo dostavite na mail adresu: irena.popovac@mingor.hr.

Konferencija će se održati uz poštivanje epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi.

Program konferencije dostavljamo Vam u privitku.

Radujemo se Vašem dolasku!

KONTAKTI

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

tel.: 01/ 6106 111

www.mingo.hr

Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Centar za industrijski razvoj (CIRAZ)

Nova cesta 7
10 000 Zagreb

tel.: 01/ 207 80 01

www.ciraz.hr

                                       Izrada materijala sufinancirana je sredstvima Tehničke pomoći iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sva prava pridržana. | Uvjeti korištenja